Vyhledej
Královédvorsko > Názory/fotky/videa > Kateřina Sekyrková

Ovocný špaldový koláč - zdravější, rychlý a přesto skvělý

Redakce / 17.02.2021, KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Chybí mi tady u nás ve městě taková ta poctivá domácí pekárna, která nepeče z polotovarů. Vzpomínám na ty křupavé a voňavé rohlíky z již zaniklé pekárny v nedaleké obci Doubravice a nechávám si zdát třeba o jiném než čerstvém bílém pečivu. Vlastně můj sen se kdysi plnil jednou za 14 dnů ve středu, kdy na trhy na náměstí přijela paní se špaldovým pečivem: slané i sladké koláče a sušenky jsou dost dobré a vlastně mě inspirovaly k tomu, abych tu špaldovou mouku sama také začala používat.

Rodina změnu zaznamenala - a kupodivu se na ní zvykla, i když občas jsou vděčni za "klasiku".

A protože mých pokusů se špaldovou moukou bylo už více, že je zřejmé, že to s ní jde a také chutná, podělím se s vámi o jednoduchý recept. Tento špaldový koláč zvládne i nekuchařka nebo dokonce šikovné starší dítě. Vážně! A sníst ho zvládne úplně každý. 

A když se vás bude ptát, proč je ten koláč tak tmavý, tak řekněte, že se opaloval :-)

Ingredience:

  • ovoce - jakékoliv (strouhaná jablka, švestky, meruňky, rybíz, borůvky aj.)
  • vejce - 1 ks
  • cukr krupice - dle očekávané sladkosti koláče
  • špaldová mouka - 120 g
  • vanilkový lusk - semínka z lusku
  • kypřící prášek (2 lžičky) + jedlá soda
  • smetanový jogurt (200 g)


Ve větší míse do jednoho rozklepnutého vejce zamíchám a vidličkou rozšlehám 2 (nebo i více) polévkové lžíce cukru krupice. Čím vím cukru, tím sladší. Když nebude žádný, bude slaný koláč - to jde samozřejmě také :-) Do této směsi přidám jogurt a vše zamíchám. 

Vedle v míse si smíchám špadlovou mouku s kypřícím práškem a případně i trochou jedlé sody. Ano, a špetku soli, vždyť pohádka sůl nad zlato známe :-) 

Tuto sypkou směs postupně sypu a vmíchávám do jogurtové směsi. Když je směs bez žmolků, přeleju ji do dortové formy nebo pekáče (vymaštěný a vysypaný hrubou moukou).

Na těsto nakladu připravené ovoce, není třeba aby byla celá plocha koláče zaplněná ovocem. Ale je to na vás :-)

Vrstvu ovoce posypu drobenkou z másla, cukru krupice, ovesných vloček a hrubé mouky. 

Dám do trouby na 180°C a za 20 min. se podívám, jak koláš pěkně naběhnul a jak se vybravuje. Dle barvy vyndám nebo nechám ještě péct. 

Zdraví vás 

Vypečená Máma





 
Vaše komentáře

Přečteno 864x
 
Volná pracovní místa


Školní psycholog (ZŠ Schulzovy sady)

Učitel pro I. stupeň ZŠ (ZŠ Bílá Třemešná)

Učitel matematiky pro II. stupeň ZŠ 

Vedoucí kuchař školní jídelny (Bílá Třemešná)

Terénní pečovatel/ka (Diakonie ČCE)


Kalendář akcí